Cititor CRW

Parte de carte!

Anunturi

Intalnire cu scriitorul Dan Lungu - 23 martie 2010

Posted by Victor on March 23, 2010 at 3:44 PM

Astazi, 23 martie 2010, Colegiul “Richard Wurmbrand” l-a avut ca invitat de onoare pe scriitorul Dan Lungu, cu ocazia zilelor școlii. Acțiunea a fost o încununare a activităților desfășurate în școală, sub patronajul Clubului de lectură, și este o parte integrantă a eforturilor susținute ale instituției de a promova lectura la toate nivelurile.


Invitații au fost elevii claselor de liceu precum și elevii claselor a VII-a și a VIII-a. Sunt mai bine de trei ani de când școala a achiziționat romanele prozatorului, așa încât vizita distinsului oaspete a nimerit pe un teren prielnic, și anume faptul că adolescenții erau familiarizați în mare parte cu scrierile dumnealui. Câțiva dintre elevi și-au făcut încă și mai bine temele și au organizat o mică expoziție cu referiri importante la opera autorului, din scrieri critice contemporane, au descoperit câteva dintre interviurile scriitorului și au mers pe urmele biografiei acestuia pentru ca, în urma răspunsurilor primite, să poată reconstitui un profil cât mai pertinent al scriitorului Dan Lungu.


Cei prezenți în amfiteatrul Colegiului au putut descoperi că scriitorul Dan Lungu este o persoana plăcută, amabilă, modestă și cu simțul umorului. Scrisul este pentru dumnealui o vocație și, deși așteptările editorilor sau ale unor cititori i-ar fi putut dirija opera într-o anumită direcție, scriitorul a preferat să răspundă, în primul rând, exigențelor personale, și nu unui anumit „orizont de așteptare”, Dan Lungu declarându-se, din acest punct de vedere, un scriitor egoist. Le-a explicat adolescenților faptul că laitmotivul subiectelor cu referire la perioada comunistă se datorează mai ales nevoii de a înțelege vremurile respective, din perspectiva oamenilor simpli, pentru care prezentul nu este o alternativă mulțumitoare față de ceea ce se întâmpla înainte de’89... Elevii Colegiului au mai aflat și faptul că un scriitor se poate reinventa. El poate schimba formula artistică, dar poate schimba radical și scenariile epice cu care și-a obișnuit cititorii, până la un anumit moment. A fost, de asemenea, interesantă pentru tineri ideea că un artist, în cazul de față scriitorul, se poate lăsa „vorbit” de textele sale. Ele ajung să spună și lucruri pe care prozatorul nu a intenționat să le prezinte într-o formă explicită, dar care transpar din scriitura sa, în mod incoștient.


Aceste informații, ca și multe altele au făcut ca întâlnirea cu scriitorul Dan Lungu sa fie o adevărată sărbătoare a spiritului pentru iubitorii de literatură.


Puteti vedea imagini de la intalnire in sectiunea dedicata lor


Prof. Chelariu Brandusa

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments